|يکشنبه 9 ارديبهشت 1403
 منوی اصلی
 
تاریخ : پنجشنبه 19 اسفند 1395     |     کد : 37

364 هكتار فضای سبز تبریز نابود شد

364 هكتار فضای سبز تبریز نابود شد/ رد پای «شهرداری» و «کمیسیون ماده 5» در تخریب باغات تبریز



364 هكتار فضای سبز تبریز نابود شد





 364 هكتار فضای سبز تبریز نابود شد/ رد پای «شهرداری» و «کمیسیون ماده 5» در تخریب باغات تبریز

جنون ساخت و ساز سبب شده بسیاری از فضاها که برای خدمات شهری باقی مانده بود هم با ترفندهای گوناگون تغییر کاربری پیدا کنند و «فضاهای سبز» به «کاربری تجاری و مسکونی» بدل شوند.

3 میلیون و 640 هزار متر مربع فضای سبز تبریز نابود شد/ رد پای «شهرداری» و «کمیسیون ماده 5» در تخریب باغات تبریز

به گزارش اختصاصی معماري نيوز، با فرمان خودکفایی شهرداری‌ها و تعدیل ساختاری و کوچک سازی دولت در اوایل دهه هفتاد خورشیدی، روی آوردن شهرداری کلانشهر‌ها به درآمد حاصل از فروش تراکم مازاد آغاز شد.

این شیوه کسب درآمد ناپایدار و نامشروع در مرحله ی اول در تهران و سپس در دیگر شهرها  پیاده شد و بعد از چندسال، همچون ویروس به سایر شهرها سرایت کرد.

جنون ساخت و ساز سبب شد بسیاری از فضاها که برای خدمات شهری باقی مانده بود هم با ترفندهای گوناگون تغییر کاربری پیدا کنند و «فضاهای سبز» به «کاربری تجاری و مسکونی» تبدیل شوند.

حال از تبریز، این شهر تاریخی که گویا چند سال قبل از دید مجله سازمان ملل متحد و سازمان بهداشت جهانی بهترین شهر برای سکونت در ایران شناخته شده بوده، خبر می‌رسد که در دوره هشت ساله دولت پاک‌دست محمود احمدی نژاد، پاک‌سازی عظیم و قابل توجهی در کاربری فضای سبز، جنگل کاری و باغ صورت گرفته، تا به جای تبریز مه آلود سال‌های دور، تبریزی دودآلود را در این سال‌ها داشته باشیم.

به گزارش خبرنگار معماری نیوز،  فقط ۳۶۴ هکتار از اراضی داخل محدوده طرح تفصیلی تبریز طی تاریخ ۸۴/۱۰/۱۴ تا ۹۲/۶/۵ توسط کمیسیون ماده ۵تبریز از کاربری فضای سبز، جنگل کاری و باغ به کاربری‌های تجاری- مسکونی و خدمات عمومی و ۲۹/۶ هکتار به تجاری و ۲۶۷ هکتار به مسکونی تغییر یافته.

در حالی شاهد نابودی سه میلیون و ششصد و چهل هزار مترمربع فضای سبز و تبدیل آن با حجم انبوه و متراکمی از ساختمان هستیم که بنا بر آمار، جمعیت تبریز در سال ۱۳۹۰ خورشیدی بالغ بر ۱٬۴۹۴٬۹۹۸ نفر بوده. یعنی با توجه به اینکه فضاهای سبز ریه‌های یک شهر هستند، با این حساب می‌توان گفت در این هشت ساله از هر شهروند تبریزی به طور متوسط نزدیک به 2.5 مترمربع فضای سبز شهری دزدیده شده است و با توجه به حجم گسترده تخلفات، شورایعالی شهرسازی نیز به این مسئله ورود کرده است.

ده سال پیش یعنی زمانی که هنوز این حجم عظیم تخریب ریه شهر اتفاق نیافته بود، مدیر كل وقت محیط زیست آذربایجان شرقی، تبریز را دومین شهر آلوده كشور اعلام کرد که روز به روز آلودگی آن افزایش می‌یابد . بنا بر گفته کارشناسان اقلیم‌شناسی، شهر تبريز يكي از شهرهايي است كه بر اثر عوامل متعدد ازجمله: وارونگی دما، آلاينده‌هاي ثابت(تاسيسات صنعتي، غذايي، نيروگاه و خانگي)، متحرك (وسائط نقليه موتوري) و توپوگرافي (حصار كوهستاني از سه طرف) در بسياري از روزها و ساعات، هواي آلوده دارد. با این اوصاف و در چنین شرایطی تمرکز مدیریت شهری باید بر ایجاد فضای سبز بیشتر به عنوان یک ضرورت برای بقای شهر و سلامت مردم باشد ولی صد افسوس که مدیریت شهری در آن بازه زمانی سمت و سویی دیگر داشته است.

تراکم‌فروشی و تغییر کاربری در شهری چون تهران به پدیده‌ای رایج بدل شده و عوارض آن هم قابل مشاهده است. در این سیاست درآمدزایی غلط به جای درآمدزایی پایدار از ساده ترین راه پول درآوردن یعنی تراکم فروشی و در واقع فروش شهر استفاده می‌کنند. جای تأسف است که ساختار کمیسیون ماده 5 که بعنوان ابزاری برای انعطاف عاقلانه و منطقی طرح ها تعریف شده، به دست‌آویزی برای کسب درآمد و تضییع حقوق مرم بدل شود.

 


PDF