علیرضا تابش، مدیر فرهنگی با سابقهای هفت ساله در مدیرعاملی بنیاد سینمایی فارابی و سایر مسئولیتهای مرتبط با حوزه فرهنگ، در گفتوگویی درباره نیازهای فرهنگی و انتظارات هنرمندان از مجلس دوازدهم به بیان دیدگاههای خود پرداخت.
تابش با اشاره به اینکه نباید مسائل فرهنگی را به تبلیغات یا آمارسازیهای غیرواقعی تقلیل داد، تاکید کرد که حکمرانی فرهنگی نیازمند تجدید نظر جدی است. وی افزود: همزمانی آغاز به کار مجلس دوازدهم با انتخابات ریاست جمهوری و دولت چهاردهم و اجرای برنامه هفتم توسعه، نمایندگان مجلس را موظف میکند که دقت ویژهای در اجرای برنامه توسعه هفتم داشته باشند که به طور طبیعی سیاستهای دولت جدید نیز متاثر از این برنامه خواهد بود. تابش اظهار داشت که در سیاستهای فرهنگی جمهوری اسلامی ایران مفاهیمی همچون ارزشهای معنوی، فضایل اخلاقی، رفع تبعیضها و برابری انسانها برجسته هستند. اگر این مفاهیم در برنامهریزیها و سیاستهای اجرایی دولت رعایت نشود، میتواند به شکلگیری فضای هنجاری و انتقادی در عرصه فرهنگ منجر شود.
وی ادامه داد: در حکمرانی فرهنگی متاسفانه دچار «فقدان نگاه به روز شده» به محیط فرهنگ و سازوکارهای آن هستیم. به عنوان یک مدیر فرهنگی و دانشآموخته مدیریت رسانه، عرض میکنم که موضوع حکمرانی فرهنگی باید مورد توجه مجلس جدید قرار بگیرد. مجلس دوازدهم و دولت چهاردهم باید برای بازتعریف حکمرانی فرهنگی اقدام کنند و نیازهای واقعی اهل فرهنگ و خلاقان هنری را مدنظر قرار دهند. تابش افزود: مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی میتواند نقش موثری در این زمینه ایفا کند.
تابش همچنین با تاکید بر اهمیت توجه به نسل جدید و تعاملات گسترده آنان با جهان به واسطه توسعه ارتباطات و استفاده فراگیر از وسایل نوین ارتباطی، گفت: راندمان بازدارندگی در فضای مجازی پایین است و باید دانش اطلاعاتی مدیران در بخش فرهنگ و هنر افزایش یابد. وی اذعان داشت که در دورهای زندگی میکنیم که شهروند معاصر یک شهروند دیجیتال است و نه آنالوگ. مجلس و دولت باید به این مقوله توجه کنند و در سیاستگذاریها هوشمندانه برنامهریزی کنند.
وی همچنین به سهم اندک تولیدات رسمی و هدایت شده در سبد مصرف فرهنگی شهروندان اشاره کرد و اظهار داشت که مخاطبان امروزی یا شهروندان دیجیتال، محتوای مصرف فرهنگی و هنری خود را از منابع دیگری تامین میکنند. تابش گفت: به همین دلیل به تولیدکنندگان داخلی که محتوای خود را با بودجه صداوسیما و دولت تولید نمیکنند، بهای لازم داده نمیشود و ایدههای آنها مورد توجه قرار نمیگیرد.
تابش ادامه داد: کشور ما در زیرساختهای فرهنگی دچار نوعی فرسودگی است و به نوسازی و توسعه تجهیزات در مراکز فرهنگی و هنری، بهویژه در شهرستانها، نیازمند هستیم. یکی از اولویتهای مهم مجلس دوازدهم میتواند همین موضوع باشد. تابش تاکید کرد که مجلس دوازدهم باید به نگرشها و ارزشهای جوانان توجه کند و صدای نسل نو را بشنود. همچنین، باید برای توان و ظرفیت بخش خصوصی اهمیت قائل شود و به فعالان بخش خصوصی مجال بیشتری برای خلق و عرضه محتوا داده شود. نمایندگان مجلس باید اعتماد اهالی فرهنگ و هنر را دوباره جلب کنند و اگر سیاستهای مجلس و دولت جدید مبتنی بر اعتمادسازی بین اهالی فرهنگ و هنر و حاکمیت باشد، میتوان به حل برخی از مشکلات موجود در حوزه فرهنگ و هنر امیدوار بود.
این خبر از روزنامه صبا بازنویسی شده است.